Home

Commercial Area, San Jose del Cabo Airport

sanzpont [arquitectura] designs the Commercial Area at the new T2 of San José del Cabo, México’s Airport

sjd_01

AeroShops: Commercial Area inside the Airport

The recognized Grupo Aeroportuario del Pacifico with a total of 12 airports in Mexico, selected the architecture and design firm, sanzpont [arquitectura] to carry out the project for the Commercial Area of its new International Terminal at San Jose del Cabo with a total of 7,500 m2.

The goal with this project is to join the new trend in green design Airports in the world, putting México more closer to the forefront of sustainable infrastructures. The project’s main objective is not only to incorporate shops and services within the terminal but also to make the passenger go through an experience during his instance at the Airport Mall creating a whole Image and Brand with its own identity as a business strategy full of differentiating value and uniqueness.

image

image

sjd_03

GREEN Airport Design Trend

The new commercial area at Terminal 2 of San Jose del Cabo Airport incorporates green spaces with sustainable value, following the new trend for terminal buildings in the world. Aiming to be more green and generate less carbon emission, Grupo Aeroportuario del Pacífico makes itself a top vanguardist corporation in México.

Along with the creation of these green spaces, the design of the Food Court Area was inspired by a Picnic concept surrounded by natural vegetation, the chairs and tables will be set on an artificial grass floor, achieving an outdoor environment of relaxation and more comfort for passengers.
sjd_03
sjd_04
sjd_05
The public space of the Commercial Area will coexist with islands of natural vegetation lit by sunlight, it is achieved by a natural overhead illumination system that uses solar collectors reflecting natural light into the interior, generating significant energy savings in lighting throughout the day, creating a more sustainable commercial environment.
sjd_06
The interior space is designed as if it were an outside commercial corridor, trying to create a futuristic urban experience for the passengers by providing enjoyable spaces and consequently, a pleasant stay while waiting for their flight.
sjd_07
image

Child Recreation Spaces and Urban Park Connection

The Commercial Area also counts with a space designed for children’s recreation with a playground surrounded by natural vegetation and artificial grass, this provides a more pleasant and enjoyable time for the kids while waiting for their flight, creating a natural experience like if they were playing outside. This space is complemented by a specifically designed relaxation island equipped with plug-in to charge units for mobile devices.

Aerodynamic Vanguard Design

Since the initial planning phase of the project, a contemporary commercial and homogeneous architectural image was sought. The formal concept is based in aerodynamic design, using curved lines acting as a reflection of vanguardism and morphological integration in aeronautical design. Vending spaces are contained by enveloping curves made ​​of white Aluminium Compound Panels. The architects relied on Digital Design and Digital Manufacturing techniques to solve the intrinsically formal and constructional part of the project using BIM software, allowing them to visualize and coordinate all aspects of the construction phase.
sjd_08
sjd_09
sjd_010VIP LOUNGE: Organic Design and Digital Fabrication

sanzpont [arquitectura] also designed the VIP Waiting Room, with an organic and dramatic vanguardist cell design. The façade is made using a Voronoi type porous skin, which allows some privacy in the room without blocking the view to the exterior. The architectural team designed this complex façade by using experimental parametric digital techniques, which solve the 3D formal and structural model of all the support system and its white Aluminium Compound Panel cover, so by these means, all the different and unique pieces are extracted and assembled just like a puzzle.

sjd_11

sjd_12

sjd_13

sjd_14

sjd_15

sjd_16

VIP_Lounge_SJD_03

VIP_Lounge_SJD_02

VIP_Lounge_SJD_01

VIP_Lounge_SJD_06

VIP_Lounge_SJD_05

VIP_Lounge_SJD_04

sjd_20

imageimage
image
Design Team/Colaboration:
Arq. Victor Sanz Pont
Arq. Sergio Sanz Pont
Arq. Tania Cota
Jose Miguel Cano
Arq. Erika Martinez
Arq. Claudia Kauil Xix
Eder Jafet Hernández
Elizabeth Valencia
Melissa Chávez
Graphic Design:
LDG. Miguel Ángel Méndez

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s